Premijer Ćosić i ministar Kraljević posjetili "Likovnu koloniju Ljubuški"

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Toni Kraljević, ministar financija ZHŽ-a i predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić danas su posjetili umjetnike koji u Staračkom domu Ljubuški stvaraju zanimljiva umjetnička djela u okviru Likovne kolonije „Ljubuški“.

Oni su porazgovarali sa umjetnicima i razgledali djela u nastajanju.

„Evo četrnaestu godinu zaredom hlebinska škola gostuje u Ljubuškom. To je jedna lijepa priča koja je uspjela zadržati svoj kontinuitet što je izniman uspjeh. Druge stvari krenu pa se s vremenom i ugase. Nadam se da će se ova priča nastaviti u budućnosti. Kada pričamo o umjetnosti i hlebinskoj školi, to je najvažniji hrvatski izvozni proizvod, a ovi vrhunski umjetnici su ostavili bogat fundus gradu Ljubuškom na čemu im se iznimno zahvaljujemo. Drago mi je da je ove godine ova kolonija prošetala i do Staračkog doma, nakon što se ranijih godina sve vrijeme održavala na Bijači i u Grabu“, rekao je Kraljević.

Premijer Ćosić je dodao kako su umjetnici koji stvaraju svoja djela u prostoru staračkog doma dali jednu mladalačku dimenziju ovoj ustanovi.

„Ova je kolonija prepoznatljiva na svoj način, specifična je jer zadnjih sedam-osam godina, koliko sam ja upoznat, na ovoj koloniji rade hrvatsku naivu. To je jedan stil koji je karakterističan za sjeverne hrvatske krajeve, a preko ovih ljudi je došao i kod nas u Hercegovinu i primio se“, rekao je Ćosić.

Ove godine na koloniji djeluje devet slikara iz Udruge „Hlebinski slikari i kipari naive“ i Likovnog udruženja Bjelovar.

To su Marija Galić, Vladimir Dolenec, Josip Gregurić, Zlatko Kolarek, Mirko Markešić, Branko Matina, Stjepan Pongrac, Ivan Rođak i Zlatko Štrfček.

 Posebna zanimljivost je da je u sklopu ovogodišnje kolonije izgrađen i veliki kip sv. Ante kojeg su izradili akademski kipar Vinko Galić, Mate Tijardović i Ivica Tolić i donirali ga Staračkom domu. Kip je danas postavljen ispred ustanove.

Umjetnik Radojko Kraljević je pak izradio manje raspelo koje je postavljeno pored ulaznih vrata. 

Više možete vidjeti na stranici RADIO LJUBUŠKI

Poslijednja izmjena danaPetak, 02 Kolovoz 2019 15:46
 
index Instagram400x230 youtube