Klub Hrvata: ​Zašto i po kojoj cijeni županije plaćaju testiranja na Covid-19?

Prije početka jučer održane redovite sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda iskoristili su mogućnost postavljanja izaslaničkih pitanja.

Među ostalim, izaslanica Zdenka Džambas postavila je pitanje koje su odnosi na dugovanja županija, odnosno kantona prema Kliničkim centrima u F BiH zbog testiranja na Covid-19. „Ja sam ranije tražila da nam se dostavi Registar doniranih sredstava za borbu protiv epidemije Covid-a 19, kako bi znali o kojim sredstvima se radi ,kao i za koje namjene je Vlada Federacije BiH izdvajala sredstva. Naime, Srednjobosanskoj županiji iz koje ja dolazim stigao je račun u iznosu od dva milijuna KM za urađena testiranja građana s područja ove županije koja u svojemu Proračunu nije predvidjela ova sredstva. Zanima me kolika su dugovanja ostalih županija, što se to zaprava plaća i po kojoj cijeni jer s područja SBŽ testirano je 3800 građana “, pitanje je izaslanice Džambas.

Izaslanica Iva Raguž uputila je Inicijativu za izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom u FederacijiBiH kojom bi se ukinuli kontrolni pregledi korisnicima prava iz socijalne zaštite čija stanja su na prvom pregledu utvrđena kao 100%-tna. „Želim ukazati da su ovi pregledi djeci nerijetko izuzetno stresni i zahtjevni. Razlog je to zbog kojeg predlažem da se razmotri ukidanje kontrolnih pregleda onim korisnicima prava iz socijalne zaštite čija stanja su na prvom pregledu utvrđena kao 100%-tna i nepromjenjiva jer svaki od narednih pregleda neće dovesti do promjene stanja u vidu poboljšanja pa da bi se primijenila mjera snižavanja utvrđenog postotka invaliditeta ili se pacijent klasificirao u neku nižu i blažu kategoriju“, navedeno je u inicijativi izaslanice Raguž.

Izaslanik Ivan Ivić uputio je inicijativu Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH za osiguranje potpore mljekarama i proizvođačima sira, kojima nije osigurana potpora u sklopu mjera ublažavanja posljedica epidemije koronavirusa, dok se pitanje izaslanika Marka Sarafa odnosilo na popis dobitnika i kriterije raspodjele sredstava za poticaj održivom povratku u Federaciji BiH.

 
index Instagram400x230 youtube