Grad Ljubuški protiv gradnje malih hidroelektrana: Markotić potpisao Deklaraciju „općine bez brana“

Istaknuto Grad Ljubuški protiv gradnje malih hidroelektrana: Markotić potpisao Deklaraciju „općine bez brana“

Vedran Markotić, vršitelj dužnosti gradonačelnika Grada Ljubuškog potpisao je danas Deklaraciju „Općine bez brana“, kojom je definirano da se na području Grada Ljubuškog neće graditi male hidroelektrane.

Grad Ljubuški prva je jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH potpisnica Deklaracije „Općine bez brana“ i ukupno treća u BiH.

Markotić je zahvalio svim udrugama za zaštitu okoliša i čuvarima rijeka na svemu onom što rade na zaštiti rijeka u Bosni i Hercegovini, posebice lokalnim udrugama na području Grada Ljubuškog, Županije Zapadnohercegovačke i susjedne Hercegovačko-neretvanske županije.

- Hvala im na svemu onom što čine na zaštiti našeg zavičaja, rijeke Trebižat, skupa s Gradom i svima ostalima koji brinu o zaštiti Trebižata – rekao je Markotić.

Kako je istaknuo, Grad Ljubuški u svojoj prostorno-planskoj dokumentaciji nije predvidio gradnju malih hidroelektrana.

- Ovo danas potpisivanje Deklaracije je još jedan korak u tom smjeru da mi kao lokalna zajednica nismo spremni žrtvovati naš Trebižat i budućnost naše djece radi bilo čijeg profita i interesa, pogotovo radi interesa privatnih investitora uz dužno poštovanje svim investitorima koji su dobronamjerni, koji brinu o održivom razvoju – izjavio je v.d. gradonačelnika Grada Ljubuškog Vedran Markotić.

Naglasio je koliki je značaj rijeke Trebižat za Grad Ljubuški i susjedstvo, poručivši kako će Ljubušaci uvijek biti u njezinoj zaštiti.

- Trebižat je vena našeg zavičaja, mi smo svi odgojeni na toj rijeci i ne smije biti kalkulacija ili kompromisa kada se radi o zaštiti Trebižata. Mislim da Ljubuški kao Grad, između ostalog, svoj razvoj, uz gospodarstvo, mora temeljiti na poljoprivredi i turizmu, a razvoj poljoprivrede i turizma ne može ići u istu rečenicu s gradnjom mini hidrocentrala na rijeci Trebižat - poručio je Markotić dodavši kako su potpisom ove Deklaracije čelnici Grada Ljubuškog htjeli još jednom jasno iskazati svoj stav koji je i u proteklom razdoblju bio isti.

Potpisivanju Deklaracije ''Općine bez brana'' nazočili su i Tihomir Kvesić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuškog, Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH, Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu, Krešo Paradžik, predsjednik Udruge športskih ribolovaca Kravica Ljubuški, Tomislav Miličević, član športsko roniteljskog ekološkog kluba Vidra Ljubuški te Stanko Zlopaša i Stanislava Borovac iz udruge Tajna prirode iz Čapljine.

Nazočni aktivisti i zaštitinici rijeka BiH, kao i članovi lokalnih udruga izrazili su zadovoljstvo što je Grad Ljubuški na čelu s v.d. gradonačelnika Vedranom Markotićem stao u obranu rijeke koja život znači za naš kraj i što neće dopustiti gradnju niti jedne od čak pet planiranih malih hidroelektrana na svom području čija bi gradnja bila kobna za floru i faunu rijeke Mlade i Trebižata.

Deklaracija “Općine bez brana” dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu, a zasnovana je na “Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana”.

- U BiH je trenutačno planirano preko 440 ovih objekata čime bi svi vodotoci bili narušeni, a ukupna proizvodnja električne energije iz svih tih objekata zajedno bi bila minorna, odnosno manja od 3% od ukupne proizvodnje električne energije koju danas BiH ostvaruje – između ostalog, kazao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu, organizacije koja je jedan od osnivača Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

 
index Instagram400x230 youtube