Na Teskeri kod Ljubuškog u 30-ak kuća ubijena 44 mještanina

Teskera je u Drugom svjetskom ratu bilo tek jedno malo naselje tik uz Ljubuški, koje je brojalo tridesetak kuća  a od Ljubuškog ih je dijelila samo rijeka Trebižat.

Ovo malo naselje je kraj Drugog svjetskog rata i dolazak diktatorske komunističke vlasti doživjelo s jednom velikom traumom koju pamte i danas!

Iz 30-ak kuća Teskera je imala 44 ubijena, a njihov grijeh je jedino što su ljubili Boga i domovinu. Doslovno iz svake kuće je ubijena najmanje jedna osoba od strane totalitarne ideologije komunizma! Pokraj groblja Karamovine u Teskeri kod Ljubuškog 2010. godine, podignuto je spomen obilježje žrtvama Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, piše portal komunistickizlocini.net.

Fra Miro Šego, gvardijan humački prilikom otkrivanja spomen obilježja 2010 godine, naglasio je da spomen-obilježje „opominje i poziva na istinsko razmišljanje o snazi žrtve“. Teskera je razmjerno broju stanovnika naselja s najviše žrtava u ljubuškoj općini, kazao je tada gvardijan koji je i blagoslovio spomen-obilježje.

Idejni autor spomen-obilježja je Vinko Galić, iz Bijače, koji je darovao projekt. Radovi na realizaciji projekta trajali su dvije godine. Sredstava su osigurali vlada RH, 70.000 kn, Općina Ljubuški, ŽZH, TZ ZHŽ-a, brojne tvrtke, pojedinci, te mještani.

Veličinu žrtve naselja Teskera ponajbolje oslikava činjenica da je npr. Mate Zelić u Drugom svj. ratu izgubio pet sinova, koji su bili ujaci majke osječkog gradonačelnika Bubala, a stričevi predsjednika OO-a Ivana Zelića Toše.

Utvrđene su 44 žrtve čija su imena uklesana na ovoj ploči iz samo 30-ak domova.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 15 Srpanj 2020 17:52
 
index Instagram400x230 youtube