Otrgnuto od zaborava: Priča o Domovinskom ratu

Istaknuto Otrgnuto od zaborava: Priča o Domovinskom ratu Foto: Domovini vjerni | Facebook

Domovinski rat je obranbeno oslobodilački rat za neovisnost i cjelovitost Republike Hrvatske protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga, ekstremista iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, (posebice iz Republike Srpske), te Srbije i Crne Gore.

Povjest, uzroci rata...

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (povjesno druga Jugoslavija ili Titova Jugoslavija ) obuhvaćala je današnje države : Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Kao država postojala je od 1943 godine do 1992 godine. Kroz cijelo vrijeme njenog postojanja, cjeloukupnu vlast imala je Komunistička partija Jugoslavije (od 1952 Savez Komunista Jugoslavije) na čelu s Josipom Brozom Titom. Tito je kao komunistički diktator zauzeo deveto mjesto na listi zločinaca 20. stoljeća, odgovoran je za smrt 1.170.000 ljudi. Umro je u svibnju 1980 godine, bio je Maršal - vrhovni zapovjednik Jugoslovenske narodne armije (JNA).

U prilogu možete pročitati priču o Domovinskom ratu - sažetak koji je vlastoručno sastavio Ljubušak Zdenko Lučić uz pomoć autentičnih izvora, dok je najznačajnija knjiga "Domovinski rat" autora dr.sc. Davora Marjana.

Nastavak priče na linku DOMOVINSKI RAT - sažetak.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 26 Svi 2020 22:44
 
index Instagram400x230 youtube