Logo
Ispiši ovu stranicu

21. svibnja 1992. oslobođene Čepikuće i Slano – tko su junaci bitaka za slobodu južne Hrvatske?

21. svibnja 1992. oslobođene Čepikuće i Slano – tko su junaci bitaka za slobodu južne Hrvatske?

Čepikuće su hrvatsko mjesto iznad Stona na putu prema Dubrovniku koje je 1991. bilo mjesto najjačeg i herojskog dvomjesečnog otpora snagama JNA u nadiranju prema Dubrovniku, te srbijanskim i crnogorskim dobrovoljcima u njihovom pohodu na hrvatski jug.

Na današnji dan 1992. munjevitom akcijom Čepikuće su oslobođene i time je otvoren put oslobađanju hrvatskog juga i grada Dubrovnika

Na današnji je dan 1992. godine oslobođeno i Slano, ključno mjesto u akciji deblokade Dubovnika. Oslobađanje Slanog započelo je napadom neprijatelja koji se želio probiti do Neuma, a zatim i Metkovića. Međutim, hrvatski branitelji spriječili su njihov napad te krenuli u protunapad.

U oslobađanju juga Hrvatske ključnu su ulogu imale elitne gardijske postrojbe 4. brigade iz Splita i 1. brigade iz Zagreba.

Prvo su oslobođena dva glavna uporišta neprijateljske obrane – Čepikuće i Rudine, čime su se stvorili uvjeti za pristup području oko Slanog.

Sljedećih su dana uslijedile iscrpljujuće borbe s neprijateljem koji je organizirao dobru obranu područja iznad Slanog, uz prometnicu prema Orahovom dolu (rodno mjesto ratnog zločinca Vojislava Šešelja) i Zavali, ali u lipnju Hrvatska vojska razbija srpsku obranu i silovitim napadom natjera srpsku vojsku u bijeg prema Trebinju.

Zašto su Čepikuće toliko važne za južnu Hrvatsku?

Čepikuće su hrvatsko mjesto iznad Stona na putu prema Dubrovniku koje je 1991. bilo mjesto najjačeg i herojskog dvomjesečnog otpora snagama JNA u nadiranju prema Dubrovniku, te srbijanskim i crnogorskim dobrovoljcima u njihovom pohodu na hrvatski jug.

Dubrovnik, je naime, bio vjekovna želja velikosrpskih pretenzija i mjesto koje su oni na svaki način željeli staviti pod svoju kontrolu i teritorij Velike Srbije. Zbog toga je trebao biti i osvojen cijeli hrvatski jug, posebno onaj južno od poluotoka Pelješca.

Strateški značaj Čepikuća bio je ogroman i zbog toga je ZNG u ljeto 1991. tamo napravio bazu za jednu manju satniju 116. „A“ brigade HV, sa oko 70-ak boraca, uz koje je u obrani sudjelovalo još nešto pripadnika MUP-a RH i dragovoljaca. Zapovjednik satnije bio je Marko Mujan, a obrane Čepikuća legendarni junak Domovinskog rata Mate Šarlija – Daidža.

Čepikuće – slomljena crnogorska brigada JNA „Savo Kovačevič“

JNA je odlučila zbog strateške važnosti i nadzora prometnice prema Dubrovniku, u ranu jesen 1991, osvojiti Čepikuće.

Dana 30. rujna 1991. kreće velika ofenziva iz istočne Hercegovine na Čepikuće. Zapovjednik obrane Čepikuća donosi odluku: dočekati sa 30 pripadnika ZNG-a i 15-ak domaćih dragovoljaca snage JNA na prijevoju Bijeli Brijeg, te postavlja protupješačke mine koje su se tada proizvodila u tvornici ugljenografitnih proizvoda.

Naime, zbog embarga UN na oružje (koji je predložio Budimir Lončar, savjetnik Stjepana Mesića i Ive Josipovića), brojne hrvatske ‘civilne’ tvornice na brzinu su prenamjenjene za izradu raznog oružja, a koje je donijelo u ljeto i jesen 1991. značajnu pomoć gotovo golorukim hrvatskim braniteljima.

Došlo je do velike bitke gdje su Crnogorci imali velike gubitke, a poginuli su čak zapovjednik i dozapovjednik njihove formacije. Više od 400 pripadnika JNA i četnika se razbježalo prema Hercegovini, a u znak odmazde u hrvatskom selu Trebimlji i okolici ubili su 22 civila, a 19 odveli u logor u Bileći.

Još nekoliko puta JNA je žestoko napadala Čepikuće, zadnje slobodno mjesto hrvatskog juga. Nakon dugotrajnih borbi Čepikuće su okupirane 24. studenog 1991. godine.

Na današnji dan 1992. munjevitom akcijom Ćepikuće su oslobođene i time je otvoren put oslobađanju hrvatskog juga i grada Dubrovnika.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!