Danas tužna 45. obljetnica od jugokomunističkog zločina i ubojstva 12 franjevaca

Široki Brijeg 7. veljače obilježava kao Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, a upravo su tog kobnog 7. veljače prije 75 godina partizani ušli u Široki Brijeg te počinili stravične zločine u Franjevačkom samostanu na Brijegu kada su na brutalan način u ratnom samostanskom skloništu ubili dvanaestoricu franjevaca.

Također, 7. veljače se u Županiji Zapadnohercegovačkoj obilježava kao Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja.

U franjevačkom samostanu su pronašli dvanaest fratara te nekoliko učenika. Potom su partizani, iz zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana izveli sve fratre, vezali ih žicom, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu ubili, a neke i žive spalili.

Dan prije, pedesetak osoba, među kojima i devet franjevaca i 30 učenika su se sakrili u fratarsku mlinicu, uz današnju Ulicu pobijenih franjevaca (Obilazna cesta) u Širokom Brijegu, te su se 8. veljače nakon prestanka napada vratili u samostan. Tu su ih dočekali partizani te ih odveli u nepoznatom smjeru. U posljednjih nekoliko godina otkriveno je da ih je najviše ubijeno u okolici Zagvozda.

U Drugom svjetskom ratu na području Hercegovine ubijeno je ukupno 66 franjevaca. Sljedećih dana i mjeseci, partizani su uhitili i ubili na stotine nedužnih civila.

Župa Široki Brijeg 1940. godine imala je 8.004 stanovnika. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu i poraću na području općine stradalo između 786 i 2.157 osoba.

pobijeni-fratri.jpg

 
index Instagram400x230 youtube