Udovice Drugog svjetskog rata i poraća dobivaju spomenik u Ljubuškom [foto&video]

Istaknuto Udovice Drugog svjetskog rata i poraća dobivaju spomenik u Ljubuškom [foto&video]

Gradska uprava Grada Ljubuškog odlučila je podignuti spomenik svim majkama s područja tog grada kao znak zahvale za sve što su učinile za svoju djecu, a svečano otvorenje spomenika pod nazivom "Spomenik majci" bit će upriličeno 15. veljače 2020. godine.

Autor spomenika je akademski kipar Stjepan Skoko iz Ljubuškog, a spomenik će biti postavljen na mjestu fontane koja se nalazi preko puta zgrade Gradske uprave. Spomenik je izrađen u prirodnoj veličini, a prikazuje majku s troje djece. Jedno će dijete majka držati za desnu ruku, drugo manje dijete držat će knjigu u ruci i sjedit će ispred majke, dok će treće dijete, ono najmanje, biti u njezinom naručju.

Ideja o gradnji spomenika potekla je već 2010. godine od pok. Ante Milasa koji je imao dvije godine kada mu je otac 1945. godine poginuo, a njegova majka Anica ostala je udovica s osmero djece. Većinu života Ante je svjedočio o životnim teškoćama i nedaćama s kojima su se susretale njegova majka i ostale heroine iz ljubuškog kraja. O težini tragedije i broju žrtava zorno svjedoče i podaci iz knjige “Spomenica ljubuškim žrtvama” koju je 1998. godine objavilo Općinsko vijeće Ljubuški. Prema tim podacima, u Ljubuškom je bez muževa ostalo 758 žena, a 2.227 djece bez očeva.

Prešućena priča hrvatskog naroda koja ne smije pasti u zaborav

Izradu spomenika su povjerili akademskom kiparu Stjepanu Skoki iz Ljubuškog, a na spomeniku će biti uklesani i stihovi hrvatskih pjesnika koje je odabrao i pripremio Veselko Koroman, hrvatski književnik i pjesnik, također iz Ljubuškog. U idejnom rješenju spomenika uvjetovano je da budu minimalno četiri lika (majka s troje djece) koji će simbolizirati vrijeme žudnje za životom, tihu patnju, ufanje, vjeru i ljubav u Boga. Ova prešućena priča hrvatskog naroda ne smije pasti u zaborav. Spomenik je najmanje što za njih možemo učiniti. To smo im dužni, poručili su iz Udruge potomaka udovica Drugog svjetskog rata i poraća.

Poslijednja izmjena danaPetak, 07 Veljača 2020 14:47
 
index Instagram400x230 youtube