Logo
Ispiši ovu stranicu

Spomen na prvog poginulog branitelja

Spomen na prvog poginulog branitelja

Prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, Josip Jović rodio se 21. studenog 1969. godine u Aržanu kraj Imotskog. Bio je jedan od petero djece u obitelji Marije i Filipa Jovića.

Nakon završetka školovanja zaposlio se u jednoj građevinskoj firmi. Ipak, u ljeto 1990. kao 20-godišnjak prijavljuje se u policiju te odlazi u Zagreb gdje pohađa tečaj Prvi hrvatski redarstvenik. Nakon toga priključio se Jedinici za posebne zadatke "Rakitje" iz koje se kasnije razvila 1. gardijska brigada "Tigrovi".

Sa svojom jedinicom sudjeluje u akcijama gušenja pobune dijela Srba u Hrvatskoj. Najprije u Petrinji, a zatim i Pakracu i na Plitvicama gdje je 31. ožujka 1991. godine položio svoj život na oltar Domovine.

Poginuo je u blizini pošte, gdje se danas nalazi spomenik posvećen njegovoj žrtvi. Iako je na sebi imao pancirku, metak ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela, u predjelu pazuha. Teško ranjenom Joviću odmah je pružena prva pomoć.

Operirao ga je u kirurškim kolima doktor Josip Husar no ozlijede su bile preteške. Vojarna Hrvatske vojske u Udbini nosi ime Josip Jović, baš kao i Policijska akademija u Zagrebu.

Josip Jović postao je svojom žrtvom simbol svih poginulih hrvatskih branitelja čija imena nisu poznata široj javnosti.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!