Logo
Ispiši ovu stranicu

Prva konvencija Mladeži HDZ BiH, prvi predsjednik Zoran Tomić iz Ljubuškog

Prva konvencija Mladeži HDZ BiH, prvi predsjednik Zoran Tomić iz Ljubuškog

Dana 15. i 16. listopada 1994. godine održana je u Mostaru, u Hrvatskome domu Herceg Stjepan Kosača, Prva konvencija Mladeži HDZ-a Bosne i Hercegovine na kojoj je sudjelovalo 76 akreditiranih izaslanika iz 30 općinskih organizacija.

Konvencija je bila izrazito dobro organizirana, medijski vrlo dobro popraćena, objavljen je prigodni plakat Prve konvencije, postavljen transparent na ulazu u zapadni Mostar, dijeljene brošure, radni materijali i bedževi.

73504914_2808999105799810_7515467395268345856_n.jpg

Uz predsjednika HDZ-a BiH Darija Kordića, Konvenciji su se obratili visoki dužnosnici HDZ-a Vladimir Šeks, Luka Bebić i Vice Vukojević, a skup je pozdravio i osobni izaslanik visokoga predstavnika EZ-a Hansa Koschnika. Počasni su gosti bili također i don Luka Pavlović, generalni vikar mostarske biskupije, fra Iko Skoko, don Ivan Vukšić, prof. dr. sc. Zdenko Kordić, rektor Sveučilišta u Mostaru, dopredsjednici HDZ-a BiH Srećko Vučina i Jozo Marić, Vladimir Šoljić, zamjenik predsjednika Vlade HR HB i mnogi drugi.

U ime nacionalne organizacije MHDZ-a RH nazočno je bilo kompletno Predsjedništvo na čelu s Mariom Kapulicom, a doprinos u pripremi konvencije dao je i glavni tajnik Zdeslav Milas. Bili su nazočni i članovi iz Australije i Njemačke.

Dana 15. listopada 1994. prihvaćena je Programska povelja, usvojena je i Odluka o konfederalnome odnosu s nacionalnom organizacijom MHDZ-a. Ova je odluka de facto značila jedinstveno djelovanje stranačkoga podmlatka kao izraz neodvojivosti hrvatskoga naroda zasnovan još na proglasu HDZ-a iz 1989.

Nakon provedbe rezultata glasovanja ponovno izabrani predsjednik Zoran Tomić i nacionalni predsjednik Mario Kapulica potpisali su svečano Odluku o konfederalnom odnosu. Taj je čin podigao na noge sve nazočne te je pozdravljen dugotrajnim pljeskom, a mnogi su od oduševljenja i zaplakali.

Sporazum je obuhvaćao političku, međunarodnu i organizacijsku komponentu. Prema ovoj Odluci „usklađuju se svi strateško-politički ciljevi između organizacija, posebice o pitanjima jedinstva hrvatskoga naroda i hrvatske mladeži.“

Dalje, u međunarodnim stranačkim odnosima nacionalna organizacija MHDZ-a zauzet će se na multilateralnoj (DEMYC – europska, IYDU – svjetska asocijacija) i bilateralnoj razini da MHDZ BiH bude ravnopravan partner i stalni predstavnik hrvatske mladeži na prostoru BiH s ciljem učlanjena u te asocijacije.

Također, u organizacijskom smislu uspostavljaju se zajednička tijela. Predsjednik MHDZ-a BiH po položaju postaje i nacionalni dopredsjednik, glavni tajnik član Predsjedništva, četiri predstavnika iz BiH članovi su Nacionalnog odbora, a na zajedničkoj konvenciji organizacija je zastupljena s 10 % izaslanika.

Ovaj je sporazum, kao i njegova praktična, politička i organizacijska primjena, bio na snazi sve do raspuštanja nacionalne organizacije MHDZ-a 15. lipnja 2002., kada je tim činom Ivo Sanader otvorio vrata detuđmanizaciji unutar HDZ-a.

Zoran Tomić ponovno je izabran s 58 glasova izaslanika, a Srećko Juko iz Kaknja dobio je osam glasova. Tomić je time postao nacionalnim dopredsjednikom. Za dopredsjednike su izabrani Marijanko Divković iz Tuzle (60 glasova), Mario Grgić iz Vareša (55), Miroslav Landeka iz Mostara (54) i Ivica Novak iz Sarajeva (44). Izaslanici su izabrali i 10 članova u Središnji odbor MHDZ-a BiH. Na prvoj, konstituirajućoj sjednici Predsjedništvo je za glavnog tajnika imenovalo Vlatka Međugorca iz Zenice, za međunarodnog tajnika Matu Borasa, povratnika iz Kanade (bio dopredsjednik MHDZ-a Kanade 1992.)., a Dragana Trboglava iz Konjica za rizničara organizacije. Na toj je sjednici odlučeno da svi dopredsjednici budu ujedno i članovi Nacionalnog odbora MHDZ-a.

Odmah sutradan, 16. listopada, održana je u Mostaru prva zajednička sjednica Predsjedništva MHDZ-a i MHDZ-a BiH.

Implementacija konfederalnog sporazuma vidjela se već dva tjedna poslije na međunarodnoj razini. Prva međunarodna prisutnost Mladeži HDZ-a BiH bila je na sastanku Izvršnog odbora DEMYC-a koja je od 27. do 30. listopada održana u Bozenu u Južnom Tirolu (Italija). Na tom su se skupu prvi put predstavili Zoran Tomić i Mate Boras te su ostvareni mnogi kontakti.

Na skupu se govorilo o hrvatskom stajalištu koncepta preuređenja Bosne i Hercegovine i agresiji Srbije na BiH. Velika je pomoć bila iskustvo te poznanstva koja je imao međunarodni tajnik MHDZ-a Tomislav Krušić pa je prvi nastup dužnosnika iz BiH bio odlično primljen.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!