Logo
Ispiši ovu stranicu

Stipića livada - 27 godina zločina bez kazne

Stipića livada - 27 godina zločina bez kazne

Stipića livada je mjesto iznad Doljana u općini Jablanica, pod obroncima Čvrsnice, gdje je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali neki pripadnici Armije BiH, 44. brdska brigada, među kojima se spominju i mudžahedini.

Pripadnici Armije BiH iz zasjede su otvorili vatru na grupu pripadnika HVO-a i civila iz sela koja uopće nije pružala otpor pokušavajući se izvući prema Risovcu, dok su preživjele koji su se predali ubili su na licu mjesta. Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200, i žena i djece, su uhićeni i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni u zatvoru «Muzej» do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

I za ovaj logor se veže ime generala Armije BiH Sefera Halilovića koji je znao što se događalo unutar njega. Koliki se masakr dogodio toga dana svjedoče tijela ubijenih Hrvata koja su se nalazila po raznim mjestima toga lokaliteta, a gdje se danas na njihovim mjestima nalaze spomen ploče. Nažalost, još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

Ovo je samo jedan u nizu zločina nad Hrvatima za koji još nitko nije odgovarao, bez obzira na to što su počinitelji, uglavnom, poznati.

Zločin u Doljanima otkriven je 1. kolovoza 1993. godine kada su selo oslobodile postrojbe HVO-a. Očevici su zatekli 17 masakriranih vojnika, na kojima su se vojnici Armije BiH iživljavali, većina lubanja bila je razmrskana, tupim predmetom, vađene su im oči, rezane genitalije, sječeni udovi, a neka tijela su bila nagorjela. Osim toga leševi su bili minirani kako bi nastradali oni koji ih budu kupili. Među leševima civila jednoj ženi je rasparan trbuh, jedan muškarac je zaklan, a drugome napola odsječena glava. što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Hrvatski narod uvijek će se sjećati muka svojih sunarodnjaka u jablaničkom logoru Muzej i stravičnog zločina koji su počinili pripadnici Armije BiH nad žiteljima Doljana, a u tijeku ratnog sukoba između HVO-a i muslimanskih oružanih snaga od 1992. do 1994. godine. U logoru Muzej u Jablanici bilo je zatočeno 69-ero djece, broj zatočenih civila bio je 623, osam je Hrvata umrlo, dvije žene su silovane. Anica Jurina Šitum (1913.) u logoru Muzej je umrla od gladi, jer su joj čuvari sustavno uskraćivali hranu.

Među osumnjičenima za zločin u Doljanima su general Arif Pašalić, Enes Kovačević, Senad Džino, Edin Bešić, Ekrem Kevrić, Emin Zebić, Ahmet Salihamidžić Cicko i Džemal Ovnović. Osumnjičen je i Behrem Bećir zvani Beća, koji je bio nastavnik tjelesnog odgoja, a predvodio je akciju na Doljane. Posebna odgovornost za zločin u Doljanima leži na dr. Safetu Ćibi, ratnom predsjedniku općina Konjic, Jablanica i Rama/Prozor.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!