Srijeda, 22 Siječanj 2020 - Ljubuški Informativno, kulturno, sportski portal - Ljubuški u srcu

Digitalizacija u BiH: Stanovništvo ne treba strahovati od gubljenja signala

Procesom digitalizacije, stanovništvo u Bosni i Hercegovini ne treba strahovati od gubljenja signala.

 
"Multipleks operater će bez naknade osigurati pokrivanje stanovništva u svakoj digitalnoj regiji na način da omogući krajnjem korisniku fiksni prijem krovnom antenom".
Izjavio je to Predrag Kovač, ravnatelj Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u intervjuu za portal Istok.
 
Na upit o procesu digitalizacije u Bosni i Hercegovini Kovač je kazao: "Smatram da je dodjelom dozvole za Multipleks C (MUX C) učinjen veliki pomak u procesu digitalizacije u Bosni i Hercegovini. Očekujemo da će konačno svi raspoloživi resursi biti adekvatno iskorišteni za finalizaciju procesa prelaska sa analognog na digitalno emitiranje, što neminovno doprinosi digitalizaciji cjelokupnog bh. društva", ističući da će proces digitalizacije osigurati ekonomsku održivost tradicionalnih elektronskih medija u tržišnoj digitalnoj ekonomiji te da će ponuditi znatno veći kapacitet prijenosa koji omogućuje još više lokalnih televizijskih programa u ponudi stanovništvu i prelazak na HD sliku visokog kvaliteta.
 
Inače, BiH jedina je država u Europi koja još nije provela projekt digitalizacije iako je među prvima, još 2010. godine, počela s njim i, za razliku od ostalih država, imala novac za to.
 
"Trenutno radimo na izradi kriterijuma za ulazak televizijskih stanica u Multipleks C. Na osnovu podataka dostavljenih Agenciji, postoji zanimanje televizijskih stanica za ulazak u MUX C. O konkretnim rezultatima ćemo govoriti kada finaliziramo kriterije koje ćemo prije objave predstaviti televizijskim stanicama", izajvio je Kovač.
 
Televizijske stanice vrlo brzo se trebaju prilagoditi digitalizaciji kako ne bi došlo do problema postojanja nelegalnih emitera.
 
"S obzirom da postojeće dozvole prestaju da vrijede 26. travnja 2020. Javnim RTV servisima, a 31.12.2021. godine komercijalnim TV stanicama, Agencija neće biti u mogućnosti da produži dozvole, jer se one odnose na analogno emitiranje. Ova godina je ključna, jer nakon isteka dozvola Bosna i Hercegovina se može suočiti sa problemom postojanja nelegalnih emitera. Ono što preostaje svim televizijskim stanicama koje emitiraju putem zemaljskih predajnika je ulazak u jedan od raspoloživih Multipleksa ili da nastave emitiranje putem kablovske distribucije, jer kao što je često upozoravano, Agencija neće moći da garantira da će TV stanice nesmetano emitirati program putem zemaljske radiodifuzije u analognoj tehnologiji. Ovo se odnosi na sve TV stanice, uključujući i javne RTV servise."
 
Nedavno je nastao spor između Nove bh i javnih kablovskih operatera, a niz optužbi izneseno je i na račun Agencije.
"Očigledno je da u ovoj priči krajnji korisnik nije u fokusu, već poslovni interesi svih zainteresovanih strana kako bi se pozicionirali na izuzetno profitabilnom tržištu. Važno je spomenuti da će donošenje Zakona o transparentnom vlasništvu riješiti mnoge probleme", rekao je, između ostalog, ravnatelj Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predrag Kovač.

Ljubušak Dragan Paradžik nakon četiri godine boravka i ozdravljenja u Hospiciju [audio]

Nakon četiri godine boravka  u Hospiciju Božanskog Milosrđa u Ljubuškom u kojeg je ušao sa dijagnozom neizlječive bolesti, danas 48-godišnji Dragan Paradžik kao zdrav čovjek započinje novi život, u novosagrađenom  domu čiju obnovu i ponovnu izgradnju je potaknula glavna medicinska sestra u hospiciju Marijana Mucić uz svesrdnu pomoć mnogobrojnih dobrih ljudi kojima se obraćala.

Pretplati se na ovaj RSS feed